Rödvin på matta

Rödvin på matta

Har du spillt rödvin på mattan? Lätt gjort! Speciellt om du har haft lite sällskap över. Få inte panik, ta det lugnt. Ju fortare du börjar behandla fläcken, desto bättre! I denna guide kommer vi lära dig hur man lättast tar hand om rödvin på mattan. Kolla vad som passar dig bäst. Det är bra om du testar metoderna på en liten del av mattan först för att se att det inte skapar missfärgningar. Och kom ihåg att inte vara för hårdhänt när du försöker få bort fläckarna, då mattan lätt kan förstöras.

RÖDVINSFLÄCK MATTA

När det kommer till rödvinsfläckar på mattan, kan man ibland tro att det är en mardröm att behandla. Även fast det är en av de värre typerna av fläckar kan du med rätt metoder göra ett bra jobb för att ta bort vinet. Det är bra om du har koll på anvisningarna på mattan baksida, för att se vad mattan tål och inte. Då vissa mattor är mer känsliga än andra.

TA BORT VINFLÄCKAR PÅ MATTA

Hur tar jag bort rödvin på matta? För att ta bort rödvin från mattan skall du först och främst agera snabbt. Ju snabbare du börjar behandla fläcken ju enklare kommer det att vara. För att ta bort fläcken använder du dig antingen av ofärgat hushållspapper eller en torr trasa. Dutta försiktigt bort rödvinsfläcken, för att suga upp vinet och få bort så mycket som möjligt. Detta gör att fläcken på mattan inte sprids lika mycket. Efter detta har du nu ett par alternativ du kan använda dig av.

Använd fläckborttagningsmedel

Ta lite medel som fungerar för rött vin och häll på fläcken. Arbeta försiktigt ner medlet i mattan så att det verkligen omger vätskan. Låt det verka i tre minuter innan du torkar upp det med papper eller trasa. Kom ihåg att ta det försiktigt eftersom fibrerna annars kan skadas.

RÖDVIN PÅ MATTA POTATISMJÖL

När det kommer till att behandla med potatismjöl är det ungefär samma process som det här över. Börja med att lägga lite bikarbonat eller potatismjöl på fläcken. Det är viktigt att det kommer ner en bit i mattan för att kunna suga åt sig vätskan längre ner. Låt detta sedan verka i 5 minuter. Ta sedan upp potatismjölet genom att använda en fuktig ren trasa. Och sen tar du bort resterande vätska som kvarstår med hjälp av papper.

RÖDVIN PÅ MATTA SALT

Denna metod går ut på att låta saltet suga upp rödvinet. Börja med att hälla salt på fläcken, det är bra om du rör på luggen så att saltet kommer ända ner i mattan. Låt saltet suga upp vattnet i 5 minuter. Ta sedan en trasa som är lite fuktig för att ta bort saltet, torka sedan mattan med papper. Ibland är det bättre att du dammsuger upp saltet istället. Se till att din matta tål det och att dammsugaren är inställd på låg sugeffekt.

TA BORT RÖDVIN PÅ ULLMATTA

En grej du kan testa är att blanda ättika och ljummet vatten. Lägg blandningen på fläcken. Ta en mjuk trasa och torka upp fläcken. 

Det andra du kan testa är att blanda diskmedel med vatten och köra på fläcken med en trasa.

Som du märker, för att få bort rödvinsfläcken så finns det en del saker man kan göra. Du kanske inte får bort fläcken på första försöket. Då kan du testa om någon metod. Ibland funkar även lite vitt vin för att neutralisera det röda vinet och på så sätt få bort fläcken.

 



2023-01-20

Rugs

Room

Color

Size

Style

TC Home

Customer service

Information

SvenskaNorskSuomiDanskEnglishDeutschDeutsch (Österreich)NederlandsNederlands (België)FrançaisFrançais (Belgique)EspañolItalianoPolskiČeskýEnglish/EUDeutsch (Schweiz)Magyar (Hungary)