Kaffefläck matta

Kaffefläck matta

En kopp kaffe är alltid gott, men att spilla kaffe på mattan är inte lika roligt. En kaffefläck på mattan är ingen höjdare. Det är lätt hänt att man spiller lite kaffe på mattan. Det är inte heller det roligaste att göra rent. Innan du börjar tvätta mattan är det viktigt att du vet hur man skall behandla fläcken. Annars kan de bli permanenta. Tänk också på att agera fort, ju längre fläcken finns ju svårare blir det att åtgärda problemet.

HUR FÅR MAN BORT KAFFEFLÄCKAR?

Få bort kaffefläck på matta

Innan du börjar behandla är det bra att veta hur du skall göra. Här nedan har du stegen som kan hjälpa dig på vägen.

1: Innan du börjar ta bort fläckarna skall du försöka få bort så mycket som möjligt av kaffet som ännu inte satt sig. Ta en ren trasa i varmt vatten och dutta försiktigt på det fläckade området. På så sätt får du bort det värsta.

2: Använd ett rengöringsmedel som fungerar för att ta bort kaffefläckar. Läs på baksidan av rengöringsmedlet för att se hur länge det måste verka. Oftast lägger du på lite av medlet, låter det sjunka in i materialet för att sedan låta det verka. Detta kan ta allt från 1 minut upp till några minuter. 

3: Tredje steget för att ta bort kaffefläckar på din matta är att använda en ren fuktig trasa på fläcken. Detta steg och steg nummer två gör du tills mattan är ren. Är det fortfarande kvar kaffefläckar på mattan? Gör om dessa två steg igen för att få bort resten av kaffefläcken. Stressa inte när du ska göra rent utan gör det noggrant och försiktigt då en fläck från kaffe kan bli permanent. 

4: Nu tar du en torr trasa men du kan även ta lite kallt vatten för att försöka ta bort allt rengöringsmedel. Det är här du inte skall vara för hårdhänt. Kom ihåg att alltid vara försiktig när du har en kaffefläck på din matta. Det är bättre att spendera fem minuter extra än att du förstör din matta.

KAFFE PÅ MATTA

Nu bör din matta vara fri från kaffet. Ser du däremot att det inte fungerade och du inte lyckas ta bort fläcken finns det några ytterligare alternativ du kan använda dig av. Ta lite ättiksprit i kallt vatten och blanda i en sprayflaska och spraya på fläcken. Badda fläcken lite försiktigt med en trasa. Låt verka i några minuter. Om mattan tillåter så tvättar du den i tvättmaskinen. Det andra är att du kan göra är att ta bikarbonat. Blöt fläcken med ljummet vatten och ta ca 1 tsk bikarbonat på fläcken. Låt verka i några timmar eller över natten och dammsug bort.

När du är klar med alla steg bör du låta mattan torka av sig själv. Häng gärna upp den. 

Fungerar det inte kan du försöka göra om alla stegen en gång till, ta det bara försiktigt! Om det heller inte fungerar kanske du måste lämna in den hos en professionell som kan hjälpa dig. 

Behöver du hjälp med att göra rent andra partiklar på mattan? Det kan vara fläckar från vin, djur som har kissat eller andra typer av fläckar. Då kan du läsa våran blogg där vi pratar om hur man tvättar mattan.

 

Kaffefläck på ullmatta

När du skall få bort kaffefläcken från ullmattan är det viktigt att du tar det lugnt. Ull är väldigt ömtåligt och kan gå sönder om man gör fel. Dutta försiktigt med en torr trasa för att suga upp så mycket vätska som möjligt. Använd inte för varmt vatten då det kan göra att kaffefläcken fastnar på en del av mattans ull.

När du är klar med alla steg bör du låta mattan torka av sig själv. Häng gärna upp den.

Funkar det inte kan du försöka göra om alla stegen, ta det försiktigt! Funkar det fortfarande inte kanske du måste lämna in den hos någon som kan hjälpa dig. Dem som jobbar med detta har de bästa redskapen. Du kan också läsa hur du kan snötvätta din matta. Du kan även läsa andra tips för att få bort fläckar på mattan.

 



2023-01-16

Rugs

Room

Color

Size

Style

TC Home

Customer service

Information

SvenskaNorskSuomiDanskEnglishDeutschDeutsch (Österreich)NederlandsNederlands (België)FrançaisFrançais (Belgique)EspañolItalianoPolskiČeskýEnglish/EUDeutsch (Schweiz)Magyar (Hungary)